Gazeteci Ali ERTURAN


Ortaca’da Her Şey Konuşuluyor, Kaçak Yapılar Hariç!

Ortaca’da etkinlikler, toplantılar, festivaller düzenleniyor. Belediye Başkanı ziyaretlerde bulunuyor, turizmle ilgili müjdeler veriliyor, çevre yönetimiyle ilgili toplantılar yapılıyor, peyzaj projeleriyle parklar güzelleştiriliyor, kent konseyleri bir araya geliyor.

19:22:05 | 2025-02-24

Ortaca’da etkinlikler, toplantılar, festivaller düzenleniyor. Belediye Başkanı ziyaretlerde bulunuyor, turizmle ilgili müjdeler veriliyor, çevre yönetimiyle ilgili toplantılar yapılıyor, peyzaj projeleriyle parklar güzelleştiriliyor, kent konseyleri bir araya geliyor. Peki ya kaçak yapılar? Bu konuda neden tek bir açıklama dahi yapılmıyor?

Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, 17 Şubat 2025’te Ortaca İlçe Seçim Müdürü Rukiye Çakıl’ı ziyaret etti. Seçim süreci yaklaşırken ilişkilerin sıcak tutulmasının önemi büyük. Çünkü günler hızla geçer, seçim aniden kapıya dayanır. Ancak ilçemizde günler geçtikçe büyüyen bir sorun var: kaçak yapılaşma!

Turizm açısından sevindirici bir haber geldi: Dünyanın en büyük seyahat platformu Tripadvisor, 2025 yılı için hazırladığı “Gezginlerin Seçimi” listesinde İztuzu Plajı’na Avrupa’nın en iyi 14. plajı arasında yer verdi. Bu tür başarılar gurur verici. Ancak bir yanda turizmle ilgili böylesine olumlu gelişmeler yaşanırken, diğer yanda ilçemizde yıllardır çözülmeyi bekleyen kaçak yapı sorunu göz ardı ediliyor.

Sarıgerme’de sürdürülebilir çevre yönetimi konusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi, Ortaca Belediyesi, çevre dernekleri ve otel yöneticilerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı. Çevrenin korunması ve ekosistemin sürdürülebilirliği üzerine fikir alışverişinde bulunuldu. Fakat kaçak yapılar bu çevre yönetiminin bir parçası değil mi? Bu binaların doğaya ve şehir planlamasına verdiği zarar neden konuşulmuyor?

Belediye, kendi üretim tesislerinde yetiştirdiği bitkilerle park ve bahçelere doğallık kattığını, peyzaj projeleriyle sürdürülebilir bir gelecek için çalıştığını söylüyor. Ancak kaçak yapılaşma, sürdürülebilirliğin neresinde yer alıyor? Kaçak yapılaşmaya göz yumulduğunda doğal yaşamın ve şehir düzeninin ne denli zarar gördüğünün farkında değil miyiz?

Muğla Kent Konseyleri Birliği, Marmaris’te toplandı. Eşit ortaklık ve dayanışma temelinde işbirliği geliştirilmesi için niyet protokolü imzalandı. Fakat kent konseyleri ne yapıyor? Bu toplantılar, protokoller, açıklamalar kaçak yapılar konusunda somut bir adım atılmasını sağlıyor mu? Yoksa sadece bir araya gelinip konuşulan, ama hiçbir yaptırımı olmayan etkinliklerden mi ibaret?

Ortaca 2. Çocuk Kitapları Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi. "Bir Kitap Ver Kütüphanen Olsun" kampanyasıyla okullarımıza kitap bağışları yapıldı. Bunlar değerli ve önemli projeler. Ancak kaçak yapılar konusunda neden benzer bir duyarlılık gösterilmiyor? Konuyla ilgili bir açıklama yapıldı da bizim mi haberimiz olmadı?

Ortaca Belediyesi, EMITT Fuarı’na katılıyor, turizmde ilerleme kaydetmek için çalışmalar yürütüyor. Fakat Sayıştay raporlarında yer alan resmi rakamlara göre 701, iddialara göre 750’den fazla kaçak yapı hakkında tek kelime etmiyor. Kaçak yapı yapanlara cezalar kesildiği, yıkım paralarının alındığı, hatta cezayı ödeyenlerden belediye spor kulübüne bağış istendiği iddia ediliyor. Ancak kaçak yapılaşmanın ortadan kaldırılması için atılan somut adımlardan kimse bahsetmiyor.

Bodrum, Ula, Menteşe gibi ilçelerde yıkımların başladığı bilgisi geliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün kaçak yapılarla ilgili sürekli yazılar gönderdiği söyleniyor. Peki, Ortaca’da ne olacak? Belediyenin bu konuda bir sorumluluğu yok mu? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptırımları ne olacak? Depremlerde hayatını kaybeden binlerce insan, hala konteynerlerde yaşam mücadelesi veren vatandaşlar ve sakat kalan depremzedeler hiç mi akıllara gelmiyor? Kaçak yapılar konusunda neden kimse sorumluluk almıyor?

Ortaca Belediyesi’ne açıkça soruyorum: Sayıştay raporlarında belirtilen 701 kaçak yapı ve iddialara göre 750’yi bulan kaçak yapılar ne olacak? Kamuoyu bu konuda bir açıklama bekliyor. 11 Mayıs 2025 tarihinde Muğla Haber Ajansı’nda yayınlanan "Ortaca’da 701 Kaçak Yapı Ne Olacak?" başlıklı yazımıza bile yanıt verilmedi.

Bu sorunun çözümü için ne zaman somut adımlar atılacak? Ortaca Belediyesi, kaçak yapılaşmayla ilgili konuşmaktan mı kaçınıyor? Yoksa gerçekten bu soruna çözüm bulmak gibi bir niyet yok mu?  Sevgilerimle / 23.02.2025




ETİKET :  muğla ortaca dalyan kaçak yapılar etkinlikler muğla haber ajansı muğla haberleri yazarlar

Tümü