Avrupa Birliği destekli Earthquake Resillient Schools (EReS) projesi kapsamında Çanakkale'de düzenlenen çalıştayda konuşan Tatar, sismik aktivitenin hala devam ettiğini ve riskin henüz tamamen ortadan kalkmadığını vurguladı.
Prof. Dr. Tatar, 2-3 Şubat tarihlerinde zirveye ulaşan deprem aktivitesinin zamanla azaldığını ancak günlük ortalama deprem sayısının hala 60 ile 100 arasında değiştiğini belirtti. AFAD'ın koordinasyonunda sürecin yakından takip edildiğini ve gerekli hazırlıkların yapıldığını ifade etti.
Tatar, tsunami ve volkanik patlama riskine karşı da çeşitli modellemeler yapıldığını ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün rüzgar akımlarını takip ederek olası senaryoları AFAD ile paylaştığını söyledi. Tsunami durumunda ülkemiz kıyılarına ulaşabilecek en erken sürenin 1 saatten fazla olduğunu ve herhangi bir yıkıcı etki beklenmediğini de sözlerine ekledi.
Son zamanlarda tartışılan deniz çekilmeleri konusuna da değinen Prof. Dr. Tatar, bu durumun kuzeyli rüzgarların etkisiyle meydana geldiğini ve depremin habercisi olarak yorumlanmasının mümkün olmadığını vurguladı. Ege'deki sismik aktivitenin AFAD koordinasyonunda tüm kurumlarla işbirliği içinde takip edildiğini belirten Tatar, vatandaşların tedbiri elden bırakmaması gerektiğini hatırlattı.