7 soruda Facebook, Instagram ve WhatsApp'taki kesinti: Tekrar yaşanır mı?

Sosyal medya devleri Facebook, Instagram, Messenger ve WhatsApp sunucularında altı saat süren kesinti birçok kişi ve kuruluşun bu platformlardaki hesabına ulaşımını engelledi.

STAR HABER - Üç platformun sahibi Facebook şirketi, bu süreçte kullanıcı bilgilerinin çalındığına dair bir delil bulunmadığını belirterek, bu yöndeki haberleri yalanladı. Ancak şirketin Instagram'ın çocuk versiyonunu askıya aldığı ve eski bir çalışanının iddialarıyla sarsıldığı bir dönemde kesintinin neden olduğu ve bu kadar uzun sürdüğü üzerine akıllarda soru işaretleri oluştu.

Kesintinin sebebi ne?

Facebook konuyla ilgili açıklamasında kesintinin şirketin veri merkezleri arasındaki ağ trafiğini koordine eden omurga yönlendiricilerde yapılan bir konfigürasyon değişikliğinden kaynaklandığını ve bu durumun art arda bütün Facebook servislerini durduğunu bildirdi.

Uzmanlar bu durumu en basit anlatımıyla Facebook'un yaptığı güncellemelerle bir anlamda internet ağlarında hizmet sunduğu platformlara ulaşan yolları kaldırmak olarak tanımlıyor.

Neden Instagram, Messenger ve WhatsApp da kesildi?

Kesintiden yalnız Facebook, değil, onun hizmet sunduğu bütün servisler etkilendi. Etkilenen servisler arasında Facebook'un iç sistemleri de bulunuyor. Gelen haberlerde personelin ofis dışında kaldığı ve ayrıca iç iletişim platformlarına da erişemediği belirtiliyor.

Kesinti neden bu kadar uzun sürdü?

İngiliz The Guardian gazetesine göre bu sorunun yanıtı Facebook personelinin ofise ve iç iletişim platformlarına girmede karşılaştığı engel. Yani Facebook'un kendi personeli iç sisteme ulaşamadığından sorunu tespit etme ve gidermede güçlük yaşandı.

Birçok personel güvenlik isteminin çalışmaması sebebiyle ofislerinin dışında kaldı ve masalarına ulaşamaması da sorunun giderilmesini geciktirdi.

Facebook ayrıca kesintinin uzunluğu ve ciddiyetinden dolayı sistemin tam kapasite çalışır hale gelmesinin de zaman aldığını belirtti.

Kesinti nasıl giderildi?

Henüz Facebook'tan neyin ters gittiği ve ne şekilde çözüldüğüne dair ayrıntılı bir açıklama gelmedi, ancak sosyal medya devinin Kaliforniya'daki sunucularına teknisyen göndererek sorunun kaynağı olan sunucuları tespit ve 'reset' ettiğine dair haberler aktarıldı.

Kişisel bilgilerim tehlike de mi?

Şirket, bu süreçte kullanıcı bilgilerinin çalındığına dair bir delil bulunmadığını belirtti.

Uzmanlar da kişisel bilgilerin çalınma riskinin Facebook ve diğer servis hizmetleri işlevsel haldeykenki riskten daha fazla olmadığına dikkat çekiyor.

Sorun yeniden yaşanabilir mi?

Her ne kadar bu nadir görülen bir sorun olsa da yeniden yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Ancak bu tür kesintiler tek bir noktadaki hatanın bu tür çevrimiçi hizmetlere bağlı olan milyonlarca kişiyi ne denli etkilediğini gözler önüne serdi.

Facebook ve diğer platformlar yalnızca arkadaşları ve aileleri buluşturan bir hizmet olmanın ötesinde birçok işyeri için çevrimiçi satış ve iletişim platformu. Bu nedenle saatlerce süren bu kesintinin milyarlarca kişi için önemli etkiye yol açtığı sanılıyor.

Kesintinin maliyeti nedir?

Facebook'un hizmetlerine bağlı iş yürüte şirketlerin kesintiden ne kadar zarar ettiğine dair tahmini bir hesaplama henüz bilinmiyor.

Öte yandan Bloomberg'in bildirdiğine göre Facebook hem eski bir çalışanının iddiaları hem de kesinti nedeniyle zor bir pazartesi günü yaşadı. Şirketin hisseleri yüzde 4,9 değer kaybetti, kurucusu ve sahbi Mark Zuckerberg'in kişisel servetinden 6 milyar dolar kayba uğraması bekleniyor.

Facebook son dönemde zor günler geçiriyor. Çocuklar için Instagram açmaya hazırlanan şirket, uygulamanın özellikle kız çocuklarının ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dair eleştiriler üzerine planını askıya aldı.

Pazar günü eski bir çalışanı olan Frances Haugen şirketin büyüme ve karı kamu güvenliğinin önüne koyduğunu ileri süren açıklamaları da şirkete büyük darbe indirdi. Mayıs ayında şirkette ayrılan eski "yanlış bilgilendirme ile mücadele müdürü Haugen şirketin iş modelinin nefret söylemini teşvik ettiğini, demokrasiye zarar verdiğini ve hatta "toplumları parçaladığını" söylemişti.