Şahap Kavcıoğlu'ndan döviz kurlarına ilişkin açıklama
Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumu olduğunu belirten Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, "Merkez Bankası yüksek volatiliteye müdahale edebilir" dedi.
Son zamanlarda döviz kurlarında rekor seviyelerin görülmesiyle gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCBM) çevrilmişti.
Kurlardaki seyrin ne yönlü olacağı merak konusu olurken Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu bugün yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geliyor.
Şahap Kavcıoğlu, ilk görüşmesine saat 11.00'de yerli yatırımcılarla başladı.
Video konferans yöntemiyle gerçekleşen kritik toplantıda önemli mesajlar verildi.
"PİYASALARDA SAĞLIKSIZ FİYAT OLUŞUMU VAR"
Son zamanlarda döviz kurlarında peş peşe görülen rekor seviyelere değinen Şahap Kavcıoğlu, şu ifadeleri kullandı.
"Döviz piyasasında gerçekçi olmayan, sağlıksız fiyat oluşumu var.
"MB YÜKSEK VOLATİLİTEYE MÜDAHALE EDEBİLİR"
TCMB yüksek volatiliteye müdahale edebilir."
"AMAÇ PİYASADAKİ OYNAKLIĞI GİDERMEK"
Kavcıoğlu, 23 Eylül'den bu yana TL tasarruf mevduatındaki yükselişin devam etiğini, yabancı para tasarruf mevduatında sınırlı düzeyde azalış gerçekleştiğini hatırlattı. Daha düşük seviyelerde gerçekleşecek enflasyonla birlikte reel mevduat getirilerinin yüksek kalmaya devam edeceğinin altını çizen Kavcıoğlu, "Merkez Bankası'nın döviz piyasasına müdahalesinin amacı piyasadaki likidite koşullarını desteklemeyi ve oynaklığı gidermeye yöneliktir." yorumunu yaptı.
MB dün döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle 7 yıl aradan sonra piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale etti. MB son olarak doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapmıştı.
MEVCUT PARA POLİTİKASI
Konuşmasının devamında cari işlemler dengesinin ağustos ve eylül aylarında fazla verdiğini ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşmenin belirginleşerek devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, "Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda. Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022 yılının ilk yarısında gözlemleyeceğiz. " ifadelerini kullandı.
Kavcıoğlu, cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli gördüklerini vurguladı. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanların da bu alanlara destek vereceğini aktaran Kavcıoğlu, "Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz." dedi.
Kavcıoğlu, ticari krediler büyüme oranının yıllık yüzde 8 ile geçmiş yıl ortalamalarının oldukça altında seyrettiğini bildirdi.
"ENFLASYON SEVİYESİ KISA SÜREDE DÜŞECEK"
Kavcıoğlu, Türkiye’nin koronavirüs sonrası küresel arz, lojistik ve talep zincirlerindeki göreli üstünlükleri ile kalıcı fiyat istikrarı için gerekli koşulların oluşacağını söyledi. Şu andaki fiyat artışlarının geçici olduğunu ve enflasyona dönüşmeyeceğini vurgulayan Kavcıoğlu, "Kısa bir süre içinde çok daha düşük seviyelerde bir enflasyon seviyesi gözlenmeye başlayacaktır." değerlendirmesine bulundu.
Kavcıoğlu, yatırım iştahı yüksek firmaların finansmanının desteklenmesi için de ticari kredilerdeki gelişmeleri önemsediklerini sözlerine ekledi.
İKİNCİ GÖRÜŞME YABANCI YATIRIMCILARLA
Öte yandan Kavcıoğlu, saat 16.00'da ise yabancı yatırımcılarla toplantı gerçekleştirecek.
YÜKSEK VOLATİLİTE NEDİR
Volatilite, finansal piyasalarda belirli bir ürünün belirli bir zaman içerisinde fiyatında yaşanan oynaklığıdır. Genellikle standart sapma ile ölçülmektedir. Genellikle belirsizliğin arttığı dönemlerde volatilite yüksek olur
kaynak : https://www.ensonhaber.com/ekonomi/sahap-kavcioglu-cari-islemler-dengesi-agustos-ve-eylulde-fazla-verdi