Erdoğan ile Biden ilk kez yüzyüze görüştü: Toplantıda neler konuşuldu?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden, NATO Zirvesi kapsamında, NATO Karargahı'nda bir araya geldi.
İki liderin, Biden'ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ilk kez bir araya geldiği 45 dakika süren görüşme basına kapalı gerçekleşti. Daha sonra heyetler arası görüşmeye geçildi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, "Hem görüş ayrılığı yaşadığımız meseleleri hem de ortak çıkarlara sahip olduğumuz alanlardaki iş birliği imkanlarını yapıcı bir yaklaşımla ele aldık... İki müttefike ve stratejik ortağa yakışır şekilde doğrudan diyalog kanallarını etkin ve düzenli şekilde kullanma hususunda mutabık kaldık." dedi.
Cumhurbaşkanı NATO Zirvesine ilişkinse, "Burada üzülerek bir hususun altını çizmek istiyorum; terör meselesinde örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist kötü terörist sınıflamasına giden çarpık anlayış mevcudiyetini ne yazık ki koruyor. Böyle ikircikli bir tavrın terörü yok edemeyeceği, bilhakis terör örgütlerine cesaret vereceği açıktır." yorumunu yaptı.
"PKK/PYD'ye desteğin sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik"
Erdoğan, "Bir terör örgütü eliyle, diğerinin yok edilemeyeceği de ortaya çıkmıştır. DEAŞ tehdidinin yeni isimler altında varlığını sürdürmesi, terörle mücadelede rehavetin ve çifte standardın yeri olmadığını göstermiştir. Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücalede etmiş, Suriye'nin güneyinden bu örgütün sökülüp atılmasını sağlamış tek NATO müttefikidir." dedi.
Cumhurbaşkanı "Gerek zirve hitabımızda gerekse ikili görüşmelerimizde PKK/PYD'ye verilen desteğin artık sonlandırılması gerektiğini açıkça dile getirdik." ifadelerini kullandı.
"Biden'ı Türkiye'ye davet ettim, gelebileceğini söyledi"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye-ABD ilişkilerinde çözülemeyecek hiçbir mesele olmadığını, iş birliği alanlarımızın sorun başlıklarından daha geniş ve zengin görünüm sergilediğini düşünüyoruz. Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor."
Erdoğan ayrıca "Biden ile görüşme İlişkilerin devamı açısından olumlu. Kendisini ayrıca Türkiye'ye davet ettim, gelebileceğini söyledi" dedi.
"S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse, aynı düşünceyi Sayın Başkan'a (Biden) ifade ettim" diyen Cumhurbaşkanı, F-35 konusunu da aynı şekilde Biden'a aktardığını söyledi.
Erdoğan, bir gazetecinin "1915 olaylarının soykırım olarak tanınması gündeme geldi mi?" sorusuna "Hamdolsun gelmedi" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanı, ilk kez bir araya geldiği Biden ile görüşmesini şöyle değerlendirdi:
"Etkin iş birliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda yapacağımız ortak çalışmaları Sayın Biden ve ekibi ile görüştük. Türkiye bu bölgelerde aldığı inisiyatiflerle DEAŞ'la mücadeleye destek vermenin yanında NATO'nun sınırlarının ve müşterek çıkarlarımızın da savunucusu olmuştur. Bu görüşmede salgın sonrası ortaya çıkacak yeni fırsatları da dikkate alarak aramızdaki ekonomik potansiyelin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için atılabilecek adımları değerlendirdik."
Yunanistan ile ilişkiler
Erdoğan, Yunanistan ile ilişkilere ilişkin, "Görüşmelerimizi gerekirse özel hattan yapmak suretiyle, 'Araya birilerini sokmamızın anlamı yok' kararına vardık." diye konuştu.
"Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile güzel bir görüşme" geçtiğini söyleyen Cumhurbaşkanı ayrıca 'Gerek Ege gerek diğer bölgelerde olsun, üçüncü ülke veya kişileri bu işe karıştırmayalım' dedim." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanının açıklamalarından öne çıkan diğer satır başları:
"(Kabil Havalimanı'nın güvenliğinin sağlanması) Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi, Macaristan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine (Biden) söyledik."
"(Fransa Cumhurbaşkanı Macron) 'İslam'a karşı olmam söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum.' dedi.
"Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor."